Advies aan de student: laat je laptop thuis

Studenten kunnen hun laptops en iPads maar beter opbergen en opnieuw notities nemen met pen en papier, want dan onthouden ze de leerstof veel beter. Dat komt omdat ze automatisch trager schrijven dan tikken, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

 “Als mensen typen, hebben ze de neiging om alles letterlijk te noteren en zoveel van de leerstof neer te schrijven als ze kunnen”, zegt Pam Mueller van de Princeton University. Zij deed het onderzoek samen met Daniel Oppenheimer van de University of California. “Maar met een pen in de hand worden studenten gedwongen selectiever te zijn. Je schrijft nu eenmaal niet zo snel als je typt. Ze verwerken de leerstof dus al voor een stuk, wat het onthouden alleen maar ten goede komt.” Studenten die op papier schrijven, maken met andere woorden al een samenvatting van wat ze nadien moeten instuderen terwijl ‘laptopstudenten’ gedachteloos wat letterlijke quotes intikken.

Comments are closed.

Post Navigation