Nieuwe Feiten (Radio 1) – Over synesthesie

U ziet het niet aan de man, maar Evert Venema, onze presentator, leeft met synesthesie. Twee van zijn zintuigen zijn onlosmakelijk verboden. Hij associeert klinkers en cijfers met kleuren. Onze jongste redactieleden, Chloé en Jasper, zijn respectievelijk bruin en blauw-wit. Redactielid Kris is dan weer zilver.

En dat is slechts één van de duizenden vormen van synesthesie. Kleuren koppelen aan smaken, smaken aan geluiden, geluiden aan geuren, alle denkbare combinaties zijn mogelijk.

Evert is niet alleen. Franz Liszt zou ooit gevraagd hebben om in één van zijn composities meer blauw te stoppen. John Lennon wilde dat Strawberry Fields Forever meer zoals een appelsien zou klinken. En Solomon Sjeresjevski, een Russische journalist, kon in de jaren twintig van vorige eeuw een speech opnieuw opzeggen zonder één woord op te schrijven. Dankzij synesthesie tussen zijn vijf zintuigen.

Uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt nu dat zowat alle mensen dezelfde kleuren aan dezelfde stukken klassieke muziek linken. Zo zou de Begrafenismars van Bach vooral donkere kleuren oproepen, terwijl het vrolijkere eerste fluitconcerto van Mozart geel en oranje aanvoelt.

Beluiste hier het fragment uit Nieuwe Feiten

      synesthesie

Leave a Reply

Post Navigation