SNOR-leerlingen testen als eerste Talentcenter in Technopolis: “Hiermee kunnen kinderen een positieve studiekeuze maken”

Onderwijsminister Ben Weyts heeft maandag in Technopolis het allereerste Talentcenter in ons land ingehuldigd. Leerlingen tussen 12 en 14 kunnen in het initiatief van Voka allerlei proeven en testen doen om zo een betere keuze te kunnen maken voor hun studies en hun latere job.

De primeur was voor leerlingen van de secundaire school SNOR in Duffel. De leerlingen speelden een VR-spel dat ruimtelijk inzicht test en waagden zich aan motorische tests en cognitieve taal- en rekentesten. “Na afloop krijgen ze een persoonlijk talentenrapport, met vrijblijvend de mogelijke studierichtingen die aansluiten bij hun interesses en talenten. En ze krijgen een blik op de jobs die ze later zouden kunnen doen”, zegt Tom Laveren.

Volgens de gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen is het Talentcenter hard nodig. “Elk jaar veranderen in het Vlaamse secundair onderwijs meer dan 18.000 leerlingen van richting omdat de oorspronkelijke keuze toch niet de juiste bleek. In de helft van de gevallen verandert de leerling van ASO naar TSO of BSO.”

“Als je kijkt naar het gewone secundair onderwijs in onze regio Mechelen-Kempen, dan heeft bijna 1 op 5 leerlingen één jaar schoolse achterstand. Bijna 20 procent is al een keer blijven zitten. In een stad als Mechelen of Turnhout gaat dat al richting 30 procent. Daar wil Voka iets aan doen.”

“Het Talentcenter wil ertoe bijdragen dat kinderen een positieve studiekeuze maken en daarbij ook de technische of beroepsgerichte studierichtingen overwegen. In elke studierichting kunnen leerlingen excelleren”, vult Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, aan.

Minister Weyts is fan. “Deze centra zullen ouders en leerlingen duidelijk informeren, waarbij ze een overzicht krijgen van interesses en talenten, maar ook van mogelijke studiekeuzes en scholen. Onbekend maakt namelijk vaak onbemind, en dat is zeker het geval bij het aanbod van het technisch- en het beroepsonderwijs. De keuze vóór het BSO en het TSO moet een positieve keuze worden”, aldus de minister.

Het Talentcenter en het talentenrapport zijn wetenschappelijk onderbouwd door academici van de UGent. “We willen het aanbod van het onderwijs aanschouwelijk maken, zonder te raken aan de keuzevrijheid van ouders en leerlingen”, zegt Wouter Duyck, professor cognitieve psychologie. “Het is geen selectietest die zegt wat kinderen moeten studeren of welk beroep ze moeten kiezen, wel een menukaart op basis van wat men graag eet.”

Voka zal de werking ervan coördineren. Het enthousiasme bij scholen in de regio is alvast groot: alle beschikbare plaatsen voor dit schooljaar zijn volgeboekt.

Wannes Vansina

Verschenen in HLN Online

https://www.hln.be/mechelen/snor-leerlingen-testen-als-eerste-talentcenter-in-technopolis-hiermee-kunnen-kinderen-een-positieve-studiekeuze-maken~a85d0614/

Comments are closed.

Post Navigation