Veel zogenaamde psychotherapeuten zijn kwakzalvers

Als het aan hem lag, was de zomervakantie van onze kinderen allang afgelopen. En die Vlaamse onderwijshervorming vindt hij ook maar niks. De Gentse psycholoog Wouter Duyck heeft nuttig advies voor onze politici. Maar evengoed voor mensen die hulp zoeken bij emotionele problemen.

Hij krijgt de vraag wel vaker. Op familiefeesten, bijvoorbeeld. Of mensen eens met hem mogen komen praten over hun emotionele problemen. ‘Maar daar ga ik nooit op in’, zegt Wouter Duyck. ‘Ik ben een psycholoog, maar ik heb geen bijkomende opleiding tot psychotherapeut gevolgd. Als ik een paar maanden oefen op een biefstuk, zal ik erg handig worden met een scalpel. Maar daarom ga ik nog geen operaties doen.’

Duyck is een van de markantste psychologen van het land. Hij is zeer actief op Twitter en mengt zich graag en gretig in het maatschappelijk debat. Bijvoorbeeld over ons onderwijs, waar hij een uitgesproken en tegendraadse visie op heeft. ‘Maar wetenschappelijk onderbouwd’, zegt hij. ‘Ik houd mij niet zozeer bezig met mentale aandoeningen, als cognitief psycholoog ben ik geïnteresseerd in de werking van het brein van normale mensen. Onder meer bij leerprocessen en taalverwerving.’

…(verschenen in De Standaard, 17 augustus 2013, http://www.standaard.be/cnt/dmf20130816_00695646)

Leave a Reply

Post Navigation