Van zwart-wit naar grijs

Ketnet laat de kurken knallen: vanaf 1 mei 2012 staat de kinderzender van de VRT op eigen benen. Maar is dat wel goed nieuws, want de televisie, ging die onze jeugd niet dom, dik en hyperactief maken? ‘Televisie kijken gebeurt niet in een vacuĆ¼m.’

‘Hoe meer tv je kijkt, hoe dommer je wordt.’ ‘Geen televisie beter voor babyhersenen.’ ‘Kleuterscholen moeten tv bannen om obesitas te bestrijden.’ Het zijn maar enkele headlines uit kranten en magazines van de voorbije maanden. Het moge duidelijk zijn: de televisie als medium is ondertussen op bejaarde leeftijd gekomen, maar ze blijft een bron van lastige vragen, zeker voor ouders. Hoe schadelijk is tv-kijken voor kinderen? Vanaf hoeveel uur kunnen er problemen optreden? En maakt het uit naar wat voor programma’s er gekeken wordt?

(verschenen in Knack, 18 april 2012, https://www.knack.be/nieuws/belgie/kindertelevisie-babysit-of-boeman/article-normal-54210.html)

Leave a Reply

Post Navigation