Factchecker – ‘Herinneringen zijn te veranderen en te wissen’

Herinneringen verzoeten met de tijd zoals wijn, zong Elvis Presley in Memories . Dat naast de tijd ook gedragstherapie herinneringen kan herschrijven, is bekend. Maar uit een recente publicatie in het vakblad Nature Neuroscience blijkt dat ook te kunnen met elektroshocks of stroomprikkels op je hoofd. ‘Herinneringen zijn te veranderen en te wissen’, kopt de Volkskrant over een onderzoek dat neurowetenschapper Marijn Kroes (Radboud Universiteit Nijmegen) opzette met enkele collega’s.

Hun 42 proefpersonen waren patiënten die in ziekenhuizen elektroshocktherapie ondergaan tegen zware depressie. Een week vooraf kregen ze twee(met een stem begeleide) diaseries te zien. Emotionele verhalen, omdat emotie een herinnering dieper kerft. Op de dag van de behandelingtoonden de onderzoekers, vlak voor het toedienen van de elektroshocks, opnieuw de eerste dia van de eerste serie, om de herinnering weer op te roepen. Wanneer ze na de behandeling vroegen naar zo veel mogelijk details van beide verhalen, bleek dat de herinnering aan het eerste

(verschenen in Knack, 15/01/2014)

Leave a Reply

Post Navigation