We stimuleren te weinig excellentie

Als ons IQ stijgt, groeit ook onze welvaart. Dat blijkt uit statistisch onderzoek. Hoogleraar cognitieve psychologie Wouter Duyck pleit voor meer excellentie in het onderwijs.’We moeten ├ílle kinderen de kans geven zo ver mogelijk te springen. Dat betekent: ook de bollebozen.’

‘Ik vind het moedig dat je zelf een IQ-test doet.’ Hoogleraar cognitieve psychologie Wouter Duyck (UGent) zegt het met een glimlach, maar zonder ironie. Een IQ-test roept nog altijd veel weerstand op, weet hij uit ervaring. En pudeur. Het is een van de weinige dingen waarover zelden iemand opschept. Taboe tot deugd verheven, soms valt er wat voor te zeggen….

(verschenen in De Tijd op 15 maart 2014, en als multimediale longread op http://www.tijd.be/service/modernminds_5)

Leave a Reply

Post Navigation