Terzake over Fins onderwijs

Een debat in Terzake over het Finse onderwijssysteem. Talrijke verschillen tussen de Finse en de Vlaamse context zorgen ervoor dat het kopiëren van één enkele factor (i.c. latere differentiatie) in Vlaanderen niet tot dezelfde resultaten zal leiden. De omkadering en opleiding van Finse leerkrachten is veel beter. In Finland zijn leerkrachten steeds Masters, terwijl in Vlaanderen 40% van de leerkrachten niet over het passende (Bachelor) diploma beschikt. Het land kent tevens niet dezelfde taalgerelateerde schoolachterstand als Vlaanderen. Bovendien scoort zelfs Finland in PISA 2009 aanzienlijk slechter dan in 2000.

Het Finse onderwijssysteem scoort goed niet dankzij, maar ondanks de late differentiatie…

Bekijk het debat hier: Terzake

 

Leave a Reply

Post Navigation