Nieuwe Feiten – Vergeten door te onthouden?

Hebt u ook wel eens verzucht dat u alle nutteloze gegevens die uw hersenen hebben opgeslagen zou willen overschrijven met relevante informatie? Volgens een nieuwe studie kan dat ook. Wat zeggen we? Nieuwe informatie memoriseren zou wel eens een manier kunnen zijn om oude heugenissen te wissen.

Dat hebben onderzoekers van de universiteiten  van Birmingham en Camebridge experimenteel aangetoond.

Ze vertrokken van de idee dat gelijkaardige herinneringen met elkaar interfereren, en dat minder belangrijke herinneringen onderdrukt worden. Maar hoe ons geheugen precies beslist welke gegevens bewaard moeten worden en welke niet, was nog niet geweten.

Vrijwilligers werd gevraagd om een bepaald woord te onthouden. Dat moesten ze¬† vervolgens koppelen aan twee beelden die op zich niks met dat woord te maken hadden. Zo werd ‘zand’ gelinkt aan een foto van Marilyn Monroe en aan een van een hoed. Daarna werd gevraagd om alleen het eerste beeld te onthouden.

Vervolgens kregen de proefpersonen met tussenposen het woord zand te zien, terwijl de onderzoekers hun geheugenpatronen via computerbeelden observeerden. Wat bleek? Aanvankelijk lichtten beide patronen (zand-Marylin en zand-hoed) even sterk op, maar na verloop van tijd vervaagde het ‘hoedpatroon’ terwijl het ‘Marylinpatroon’ constant bleef.

Kennelijk onthielden de proefpersonen dus het beeld van Marilyn Monroe ten koste van dat van de hoed.

Het komt er dus op aan om nieuwe feiten te stockeren op plekken waar oude feiten zitten die u niet meer nodig hebt.

Zou dat iets zijn voor mensen die in de blok zitten? Of die trauma’s willen vergeten?

Beluister het fragment hier:

      geheugen

Comments are closed.

Post Navigation