De Minuut van Hautekiet

http://www.radio1.be/hautekiet/als-het-niet-waar-was-het-toch-goed-gevonden

Als het niet waar is, was het toch goed gevonden”

"Als het niet waar is, was het toch goed gevonden"
Grote kop gisteren in de krant: “Hoe exotischer het streekdialect, hoe minder we daar willen werken”. “Niet goed gekozen, die titel”, zegt professor ontwikkelingspsychologie Wouter Duyck van de Universiteit Gent. Op vlak van ‘correlaties’ hebben we nog wat te leren.

Die krant waar Ducyk het over heeft, is De Standaard. Gisteren liet hij al op Twitter weten dat de kop van het artikel fout gekozen was:

 

Vandaag mag hij meer uitleg kwijt. In 1 minuut:

“Gisteren was het weer zover. Grote kop in de krant: “Hoe exotischer het streekdialect, hoe minder we daar willen werken” Als er helemaal geen dialecten zouden zijn in Vlaanderen, zou er 8 procent meer gependeld worden, schrijft de krant. Nee dus. Dat beweert het wetenschappelijke artikel ook niet.

Het is niet omdat mensen minder vaak werken waar men een ander dialect spreekt, dat die dialecten ook de oorzaak zijn dat mensen er niet willen werken. Als twee zaken met elkaar samenhangen betekent dat nog niet dat ze elkaar ook veroorzaken.

Zo is er een bijna perfect verband tussen de hoeveelheid chocolade die een bevolking eet, en het aantal Nobelprijzen die het land haalt. Echt waar.  (zie onderstaande tabel) Ook hier helaas geen oorzakelijk verband. Nog meer chocolade eten zal enkel een effect op mijn lever hebben, de Nobelprijs zal toch voor iemand anders zijn.

Leuke krantentitel was het. Se non è vero, è ben trovato. Als het niet waar is, was het toch goed gevonden. Als de werkelijkheid te grijs is om volk en lezers te lokken, voegt de journalist wat kleur toe aan het schilderij. Ondertussen ploeteren de wetenschappers verder aan hun 500 tinten grijs.”

 

Beluister het fragment hier

      11_hautekietminuut290915-snip_hi

 

Comments are closed.

Post Navigation