Nieuwe Feiten (Radio 1) – hersengymnastiek werkt!

http://www.radio1.be/programmas/nieuwe-feiten/hersengymnastiek-werkt

Zo blijkt uit één zeer degelijk uitgevoerde Britse studie. De effecten van online braintraining waren niet alleen merkbaar op cognitief gebied, maar ook bij alledaagse handelingen als administratie, koken en winkelen.
‘Train Your Brain In Minutes A Day’, ‘Wat is jouw hersenleeftijd?’… Educatieve hersenspelletjes zijn big business.
Maar werken ze ook? Zijn hersenen überhaupt trainbaar? Kan je je geheugen en andere mentale vaardigheden verbeteren door puzzels op te lossen, zoals uitgevers en fabrikanten beweren?
Heel wat degelijke studies tonen aan dat dit niet het geval is. Als er al een resultaat wordt gemeten dan is het dat wie dit soort spelletjes vaak speelt, er ook beter in wordt.
Maar een nieuwe studie van het Kings College in Londen, die volgens de allerhoogste onderzoeksstandaarden werd uitgevoerd bij een grote groep 50+-ers, laat voor het eerst wel een positief effect zien. Vooral bij  proefpersonen die blijk gaven van een ‘milde cognitieve stoornis’ (een voorloper van dementie).
Na zes maanden ‘training’ was hun korte termijn geheugen verbeterd, ze konden grammaticale correctheid beter inschatten en het vermogen om nieuwe woorden te leren was toegenomen. Bovendien was hun zelfredzaamheid (zelfstandig koken, winkelen, administratie bijhouden) er ook op vooruit gegaan.
Benieuwd of onze favoriete professor cognitieve psychologie ook verrast is door dat resultaat.
Hier is alvast  een voorbeeld van zo’n cognitief geheugenspelletje

Beluister het fragment hier:

      hersengymnastiek

Comments are closed.

Post Navigation