Kinderen hoeven niet per se hun best meer te doen, en dat kan schadelijk zijn

Hard je best doen, dat is geen prioriteit meer voor Vlaamse jongeren. Dat zei OESO-topman Dirk Van Damme gisteren in deze krant. Het staat ook zwart op wit in de jongste PISA-studie waarbij de kwaliteit van het onderwijs in alle OESO-lidstaten wordt onderzocht. Vlaanderen bengelt helemaal onderaan het lijstje van de 72 landen als het gaat over prestatiemotivatie. Bijna nergens anders zijn jongeren zo weinig gemotiveerd om goede schoolresultaten te halen.

Een immens probleem, zegt professor cognitieve psychologie Wouter Duyck (UGent), die een verband ziet met dalende kwaliteit van het Vlaamse onderwijs in diezelfde PISA-studie. “Wij moeten het in Vlaanderen hebben van onze kenniseconomie. Dan hebben we nu ook jongeren nodig die later uitvindingen gaan doen, patenten gaan aanvragen. Wie gaat dat doen?

Verschenen in De Morgen, 15 september 2017, https://www.demorgen.be/binnenland/kinderen-hoeven-niet-per-se-hun-best-meer-te-doen-maar-is-dat-wel-zo-gezond-b5d90173/

Comments are closed.

Post Navigation