Zeven op de tien studenten raakt de examens … 

Zeven op de tien studenten raakt de examens niet door zonder smartphone of sociale media. Maar punten kost hen dat niet, zegt Teleblok. Integendeel. Chatten (met mate) maakt blokken minder eenzaam en vergemakkelijkt overleg over de leerstof. Jonas Mayeur

U hoeft niet in een kramp te schieten als uw zoon of dochter tijdens de blokperiode beste maatjes is met zijn smartphone. Om te beginnen zijn ze met veel, de studenten die rustig voort blijven chatten en sms’en als de examens naderen. Driekwart houdt dagelijks digitaal contact met leeftijdsgenoten, zo blijkt uit een rondvraag van Teleblok. Zeven op de tien zegt sociale media zelfs nodig te hebben om de zware periode door te komen.

Een verplichte digitale detox is dan ook een slecht idee, zegt coördinator Griet Speeckaert. “Sociale media zijn bijvoorbeeld handig om vragen te stellen en informatie uit te wisselen. Bovendien kunnen studenten, die zich tijdens de blok snel eenzaam of onzeker voelen, alle morele steun gebruiken. Contact met medestudenten is cruciaal.”

Chat, maar met mate

Een opbeurend berichtje of een grappige foto of gif doet dus mogelijk wonderen, net als wat heen-en-weer klagen op Facebook. Al zijn er – zoals steeds – grenzen. “De grote valstrik is dat je voortdurend afgeleid wordt”, zegt Wouter Duyck, professor cognitieve psychologie aan de UGent. “Er moet een moment zijn om te studeren en een moment om te overleggen. Die moet je duidelijk afbakenen.” De vuistregel? Drie kwartier blokken en daarna maximaal tien minuten overleg.

Dat contact houden, is van alle tijden, zegt Duyck. Dankzij sociale media kan het nu sneller en efficiënter. “Het zou onzinnig zijn om het te verbieden of zwaar te beteugelen. Zolang het studeren zelf overeind blijft natuurlijk. Gewoon samenvattingen delen met je vrienden, volstaat niet. Ze zijn pas echt nuttig als je ze zelf maakt.”

Wie moeite heeft om zich te bedwingen, kan tijdelijk overschakelen op een ouderwetse gsm zonder internet, zegt Teleblok, de smartphone in bewaring geven aan mama óf in groep studeren. Dan profiteer je van het groepsgevoel en tegelijk van sociale controle.

(verschenen in Het Nieuwsblad, 5 januari 2018, PDF)

Comments are closed.

Post Navigation