“Van examen wordt kind slimmer”

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) adviseert haar scholen dit schooljaar géén examens meer te houden. Niet iedereen vindt dat een goed idee. “Er zijn maar weinig leerlingen die Latijnse woordjes of elektriciteitsschema’s instuderen voor het plezier.” En vooral: een examen maakt een kind echt slimmer.

“Permanente evaluatie kan even effectief zijn als examens, maar is veel meer gericht op het ondersteunen van het leerproces. Dat is zeker in deze periode belangrijk”, stelt het GO!, dat haar advies gedragen weet door haar onderwijsnet. Toch had onder meer minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) het liever anders gezien. “Het zijn niet de minister en de koepels, maar de scholen zélf die beslissen over evaluaties. Persoonlijk denk ik dat één of andere vorm van evaluatie wel zinvol kan zijn. Onder meer om leerlingen geboeid te houden. Als je nieuwe leerstof geeft en je zegt bij voorbaat dat er niet geëvalueerd wordt, dreigen leerlingen af te haken.”

Lees verder op https://www.hln.be/nieuws/binnenland/prof-vindt-advies-gemeenschapsonderwijs-geen-goed-idee-van-examen-wordt-kind-slimmer~a231f7d1/

Sven Ponsaerts

Verschenen in Het Laatste Nieuws, 2 mei 2020, PDF

Comments are closed.

Post Navigation