Klassieke taal staat onder zware druk in secundair onderwijs

Behoud het Grieks. Die boodschap zullen duizend leerlingen volgende week geven tijdens een manifestatie in het Gentse stadscentrum. Maar het aantal leerlingen dat Herodotos of Homeros bestudeert, blijft fors dalen.

Het Gentse Sint-Baafsplein moet komende woensdag blauw-wit kleuren. Zo’n duizend leerlingen en honderd leerkrachten komen er samen voor de Dag van het Grieks, dat wordt georganiseerd door het Pedagogisch-Didactisch Centrum, de onderwijskoepels, de UGent en de KU Leuven. Zij zullen er samen met advocaat Jef Vermassen een pleidooi houden voor de waarde van het Grieks in het Vlaamse secundair onderwijs.

Het aantal leerlingen dat voor Grieks kiest, blijft fors dalen. Vorig schooljaar ging het om 5.064 leerlingen, een daling van 14,5 procent ten opzichte van acht jaar daarvoor. De gestage neergang van de taal van Homeros is geen unicum. In dezelfde periode daalde het aantal latinisten in spe met 18,6 procent. Natuurlijk blijft Latijn wel een stuk populairder: vorig schooljaar bestudeerden 23.339 leerlingen de taal van de Romeinen.

Comments are closed.

Post Navigation