Dumb and dumber: sinds 1975 gaat onze intelligentie achteruit

Noors onderzoek toont hoe IQ gestaag daalt en hoe vooral de omgeving daar verantwoordelijk voor is

Uit Noorse cijfers blijkt dat het IQ sinds 1975 gestaag omlaag gaat. Worden we effectief dommer, of schort er iets aan de traditionele IQ-test? Nieuw onderzoek leert dat het weinig met genen of migratie te maken heeft.

Na 1975 geboren? Dan is de kans reëel dat u dommer bent dan uw oudere broer of zus. Zo leert tenminste Noors onderzoek van Bernt Bratsberg en Ole Rogeberg. In Noorwegen is het IQ de voorbije decennia gedaald, met ongeveer zeven punten per generatie.

(verschenen in De Morgen, 13 juni 2018, https://www.demorgen.be/wetenschap/dumb-and-dumber-sinds-1975-gaat-onze-intelligentie-achteruit-b3c59f7c/)

Comments are closed.

Post Navigation